Etsi
  • Katri Salmenoja

Merkintöjä luovuudestaHumanistinen psykologia katsoo luovuuden olevan kaikille ihmisille mahdollinen ja tärkeä osa mielenterveyttä ja kypsää persoonallisuutta. Luovuus saattaa, vaan ei välttämättä näyttäydy intohimoisena asiaan uppoutumisena. Se voi myös ilmetä havainnoivana liikkeenä kohti kantavaa ideaa tai merkitystä.


Luovuutta tukeva ympäristö kannustaa avoimuuteen ja leikkiin ja antaa näin mahdollisuuksia rakentaa uusia yhteyksiä ja merkityksiä. Luovuus vaatii vapaata virtausta ja uskallusta päästää irti. Toisaalta se kysyy kykyä keskittyä, rytmitajua sekä ymmärrystä erilaisista konteksteista ja kokonaisuuksista.


Kokosin yhteen vuosien varrella saamiani vinkkejä luovien prosessien parissa työskentelyyn:


Nuku, leiki, ole yhteydessä, keskity, pohdiskele, liiku, älä tee mitään. Ole läsnä, pysähdy. Tarkastele kokonaisuutta. Ymmärrä rytmejä. Mieti, miten kaikki etenee. Huomioi ero käsitteiden ja ilmiöiden välillä. Tutustu koneistoon, älä kuitenkaan samaistu siihen. Sulje asioita ulkopuolelle ja syvennä. Keskity yksittäiseen. Älä tee erityistä, kavenna tai yksinkertaista. Laajenna. Sisällytä. Karsi kaikki turha. Anna asioiden olla.


Luovuus sekä rakentaa uutta että tuhoaa vanhaa. Parhaimmillaan luovuus toimii niin työn alla olevan projektin kuin henkilökohtaisenkin kasvun tukena. Se kannustaa joustavuuteen, muutoksen hyväksymiseen sekä jatkuvan liikkeen ja inhimilliseen orgaanisuuden kunnioittamiseen.#luovuus #leikki #vapaus #humanistinenpsykologia #luovaprosessi #liike #orgaanisuus

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki